Ilmalinja Oy on puhtaan ilman ammattilainen

 

Puhdas ilma

Ilma koostuu typestä (78,08 %), hapesta (20,94 %), argonista (0,93 %), hiilidioksidista (0,03 %) ja muista kaasuista.

 

Miksi puhdasta sisäilmaa

Vietämme ajastamme keskimäärin yli 80 % sisätiloissa. Siksi sillä on merkitystä, millainen ilmanlaatu on.

WHO arvioi että 4,6 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain ilman epäpuhtauksiin, näistä merkittävä osa sisäilman saasteisiin. Jo Euroopan alueella pelkästään 310 000 tapausta joka vuosi.

Suoria seurauksia sisäilman epäpuhtaudesta ovat astma, keuhkoputken tulehdus, keuhkoahtaumatauti, keuhko- ja sydän sairaudet ja hengitysteiden allergiat. Lisäksi on välittöminä vaivoina päänsärky, väsymys, yleisen energiatason vähyys.

Ilmanlaatuun vaikuttavat:

 

Miksi ilmaa pitää puhdistaa

Ilman epäpuhtaudet ovat luonnollisen ilman vieraita aineita, joita ei ole tarkoitettu hengitettäväksi, ilmaa tulee puhdistaa varsinkin silloin kun epäpuhtauksien pitoisuudet ja laatu ovat haitallisia.

Ilmaan epäpuhtauksia tuottaa itse luonto, hiekasta ja maa-aineksista irtautuu hiukkasia, kasvillisuus tuottaa mm. siitepölyä, metsäpaloissa ja tulivuorenpurkauksissa ilmaan vapautuu mitä moninaisimpia epäpuhtauksia.

Ihmisen toiminta tuottaa epäpuhtauksia, jopa saasteita ja myrkkyjä. Ihmisen toiminnan merkittävät epäpuhtauslähteet ovat teollisuus, polttaminen, lämmitys, liikenne. Epäpuhtauksien olomuodot ovat moninaiset, kiinteitä aineita kuten hiukkaset, pöly, noki jne., nestemäisiä, erilaisia utuja, sumuja ja pisaroita. Epäpuhtauksia esiintyy myös kaasuna ja höyryinä, jopa säteilynä kuten radioaktiivisuus.

Hiukkaset

Suhteellisen harmittomat hiukkaset voivat olla ihmiselle “susia lammasten vaatteissa” tai toimia haitallisten aineiden “Troijan hevosina”, sillä ne toimivat usein vaarallisten aineiden kantajina, jotka toki leviävät ilman apuhiukkasiakin. Hiukkasilla voi ratsastaa bakteereja, viruksia, punkkeja, ne voivat kantaa sienien ja homeiden itiöitä. Myrkylliset, syövyttävät, kemialliset aineet leviävät vilkkaasti myös muiden hiukkasten saattelemana.

Hiukkasista pienimmät alle 1 µm = mikronin = 1/1000 mm kokoiset hiukkaset ovat peräisin lähinnä ihmisen toiminnasta eivätkä tämän kokoiset hiukkaset laskeudu koskaan vaan leijuvat ilmassa jatkuvasti.

Suuremmat yli yhden mikronin kokoiset hiukkaset ovat peräisin enimmäkseen luonnosta jotka alkavat jo laskeutua aivan liikkumattomassa ilmassa. 5 mikronin kokoisen hiukkasen putoamisnopeus liikkumattomassa ilmassa on noin 1 mm/s ja siksi se on käytännössä huoneilmassa laskeutuvan hiukkaskoon alaraja, tätä pienemmät hiukkaset leijuvat käytännössä kokoajan ilmavirtauksien mukana.

Nenä suodattaa ilmasta noin 10 µm:ä suuremmat hiukkaset.
0,5 µm:ä suuremmat kiinnittyvät keuhkorakkuloihin, sitä pienemmät kulkeutuvat kaikkialle hengityselimiin. 0,02 µm:n ja sitä pienemmät hiukkaset läpäisevät keuhkorakkuloiden seinämät ja pääsevät leviämään elimistössämme mm. verenkierron mukana.

 

Ilmansuodattimet

Ilmalinjan Oy:n ilmanpuhdistajat on tarkoitettu poistamaan sisäilmasta juuri näitä pieniä haitallisia mikrohiukkasia. AirCleaner-ilmanpuhdistimissa käytämme EU6-tasoisia esisuodattimia ja EU9 – HEPA13-tasoisia jälkisuodattimia kiinteiden epäpuhtauksien poistoon sisäilmasta.

AirCleaner-ilmanpuhdistimissa käytämme suodattimet:

eu-taulukko
hiukkastaulukko

 

Kaasumaisten epäpuhtauksien poisto kemiallisella suodatuksella

AirCleaner-ilmanpuhdistimien kemiallisessa suodatuksessa käytämme paloturvallista ja myrkytöntä CEKP8 suodatusmassaa, joka on suunniteltu erityisesti sisäilma-ongelmien poistamiseksi. Suodatusmassa poistaa tehokkaasti pakokaasujen, tupakoinnin, muiden hajujen ja kaasujen aiheuttamia ongelmia.

CEKP8  suodatusmassa toimii paljon laajempialaisesti kuin mikään yksittäinen suodatusmassa.

Rakenneominaisuuksia
CEKP 8 koostuu CKP 8- sekä ECS-suodatusmassasta sekoitussuhteessa 50/50 %.
CKP 8 -suodatusmassan ominaisuudet:
Rakennemateriaali: alumiinioksidi
Kaliumpermanganaattipitoisuus: 8 % suodatusmassan painosta, vähintään
Rakeen nimellishalkaisija: 3.8 mm
Ominaispaino 800 kg/m3
Kosteussisältö: 20 % enintään
ECS-suodatusmassan ominaisuudet:
Perusmateriaali: aktiivihiili
Rakeen nimellishalkaisija: 3.2 mm (1/8”)
C.T.C. (Hiilitetrakloridi) arvo: 55 %, vähintään
Pakkaustiheys: 500 kg/m3
Kosteussisältö: 5 % enintään

 

top